Συνεχίζουμε με κριτική του τέταρτου τόμου της Βιβλιοθήκης του Σκάρπα. Ξαναλέω ότι οι κριτικές των τόμων μπορεί να μην γίνονται με τη σειρά. Οι βαθμολογίες των ιστοριών δίνονται πλέον μαζεμένες στο τέλος μαζί και με έναν μέσο όρο 🙂

Ο τόμος στην ΚΟΜΙΞ Wiki

Ιστορίες

Το Μυστήριο των Παστών Γαρίδων:  Έχουμε να κάνουμε με ένα μυστήριο όπως λέει ο τίτλος. Πολύ ωραίο σχέδιο και γκαγκ. Μου άρεσε τελικά και ο Γεδεών εδώ πολύ και που δείχνει πολύ έντιμος και θέλει να λάμπει η αλήθεια αλλά και γιατί δίνει ευκαιρίες στον Ντόναλντ. Του φέρεται καλύτερα σε αντίθεση με τον Σκρουτζ. Τα ανιψάκια αποδεικνύονται για άλλη μια φορά πανέξυπνα. Ωραία, η όλη ατμόσφαιρα και μάθαμε τι χρειάζονται όλες αυτές οι γαρίδες 😛 Για το σχέδιο τα λόγια είναι περιττά. Πολύ ωραίο. Η ιστορία πάντως έχει αυτό που λέμε ότι είναι κάπως αναλλοίωτη στο χρόνο διότι κάποιες συμπεριφορές και σκηνικά τα βλέπουμε και σήμερα.

Ντόναλντ 3D: Απογοητευτική ιστορία κυρίως σεναριακά. Το σχέδιο επίσης ήταν κατώτερο από την πρώτη και έμοιαζε πολύ πρώιμο. Το σενάριο ενώ έχει ένα ενδιαφέρον μετά από ένα σημείο γίνεται ένας αχταρμάς που παίρνει μαζί όλη την ιστορία. Από τις ιστορίες που θα ξεχαστούν σύντομα.

Η Πράσινη Φλόγα: Θα έλεγα ότι η συγκεκριμένη ιστορία ήταν καλή. Μου άρεσε που μάθαμε από που παίρνει η κακιά Βασίλισσα τις μαγικές της δυνάμεις αλλά το πως έχασε και γενικά το σενάριο δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο. Βέβαια, την λυπήθηκα την καημένη στο τέλος. Καλό και το σχέδιο όμως ο χρωματισμός κάποιες φορές ξινίζει αρκετά.

Σελίδες από το Αλμανάκο Τοπολίνο 1954: Δεν υπάρχει ουσιαστικό σενάριο οπότε δεν θα βάλω κάποια βαθμολογία. Θα πω ότι σχέδιο ήταν αρκετά καλό και ότι μου άρεσαν κάποιες αναφορές σε ιστορίες του Μπαρκς.

Συνολικά

Δυστυχώς ο τόμος αυτός έχει μόνο μια πάρα πολύ καλή ιστορία, μια μέτρια και μια πολύ μέτρια προς κακιά. Αρκετή ανισορροπία δηλαδή. Δεν βαθμολογούμε και την τελευταία “ιστορία” των δώδεκα σελίδων όπως είπαμε καθώς δεν έχει νόημα αφού δεν υπάρχει ουσιαστικό σενάριο.

  • 9.5/10
    Το Μυστήριο των Παστών Γαρίδων - 9.5/10
  • 5.5/10
    Ντόναλντ 3D - 5.5/10
  • 7/10
    Η Πράσινη Φλόγα - 7/10
7.3/10

Σύνοψη

Από τους πιο αδύναμους τόμους της σειράς ο οποίος σώζεται κυρίως από την πρώτη υπέροχη ιστορία και κάπως από την ιστορία των νάνων.