Και τα τομάκια τελικά είναι …!!!

Τελικά τι είναι αυτά τα τομάκια που περιμένουμε εδώ και καιρό;

Η Καθημερινή έρχεται να μας εκπλήξει για άλλη μια φορά!! Θετικά όμως αυτήν την φορά! Περιμένουμε εδώ και αρκετό καιρό τομάκια. Από ττον Ιούνιο που έχει κυκλοφορήσει η είδηση όμως τομάκια δεν βλέπαμε… Τελικά ήρθε η ώρα για αποκαλύψεις και ανατροπές που νομίζω κανείς δεν περίμενε. Λοιπόν ας πάμε να ρίξουμε μια ματιά στην διαφήμιση του πρώτου τόμου που έρχεται την επόμενη Κυριακή! Τελικά, πάλι έχουμε φέτος διαφορά 2 βδομάδες με την Κύπρο και οπότε βγαίνει πάλι σωστή η είδηση ότι η Κύπρος θα έχει τα τομάκια στις 13 Αυγούστου.

Βιβλιοθήκη Σκάρπα!! Κανείς δεν το περίμενε. Νομίζω σχεδόν όλοι περιμέναμε Βιβλιοθήκη ΚΟΜΙΞ και από ότι φαίνεται από την διαφήμιση τα τομάκια είναι 8. Παρατηρούμε ότι ο τίτλος λέει Τα Άπαντα του Σκάρπα. Όμως, μάλλον θα πρόκειται για Best Of από τα Άπαντα του δημιουργού. Η ομώνυμη Ιταλική σειρά από την οποία βλέπουμε είναι βασισμένοι και οι φετινοί τόμοι έχει 51 τόμους και καθένας τους περιέχει 360 σελίδες… Οπότε χλωμό το βλέπω να δούμε όλα τα άπαντα σε 8 τομάκια. Κιόλας ο Σκάρπα έχει ιστορίες και με χαρακτήρες όπως ο Ντάμπο κλπ Ντισνεικούς χαρακτήρες αλλά οι ιστορίες των οποίων δεν έχουν πάντα σχέση με τα παπιά και τα ποντίκια.

Κύρια ιστορία του πρώτου τόμου είναι Το Φυλαχτό του Αμούνδσεν που διαβάσαμε στο ΚΟΜΙΞ 79 της Α΄ Περιόδου. Είμαι περίεργος να δούμε πόσες σελίδες θα είναι κάθε τόμος και μπορεί να μην περιέχει τις ιστορίες στην ίδια σειρά με την Ιταλική έκδοση. Εικασίες λοιπόν μέχρι την επόμενη Κυριακή.

Συνοψίζοντας λοιπόν, έχουμε Βιβλιοθήκη Σκάρπα και ο πρώτος τόμος κυκλοφορεί στις 30 Ιουλίου!! Άξιζε η αναμονή και το κάψιμο που φάγαμε από την Καθημερινή λοιπόν! Ποια η γνώμη σας; Εγώ ήδη ανυπομονώ!! Και ακόμα να το πιστέψω!!

8 Σχόλια

 1. Eγω να πω την αληθεια ηλπιζα οτι θα ηταν αυτη η εκδοση, αλλα αν δεν ειναι κανονικα η εκδοση οπως στην lταλια θα απογοητευτω, μακαρι να βγαζουνε μονο 8 για να δουνε αν εχουνε περασει οι ιστοριες του Σκραπα οπως του Μπαρκς η απλα στην διαφημιση βαλανε να φαινονται μονο 8 για τον εναν η τον αλλο λογο. Εχω ακουσει καλα λογια για τον δημιουργο μα ελαχιστες ιστοριες του εχουν πεσει στα χερια μου, νομιζω πως με αυτα τα τομακια θα εχω μια πιο ξεκαθαρη εικονα για την δουλεια του, και να φανταστεις σημερα ειχα σκεφτει να ξανα ασχοληθω με την βιβλιοθηκη του Mπαρκς και να που θα εχω κατι καινουριο να ασχοληθω αντι για αυτην παλι ! Αναμνενω.

  • Πράγματι, είχανε πείσει τα νέα παιδιά με επιθετικό μάρκετινγκ, ότι πρέπει να διαβάζουν μόνο Ντον Ρόζα. Θα δεις όμως ότι ο «Βασιλιάς» ήταν «ξεβράκωτος». Ζήτω ο νέος βασιλιάς! 🙂

  • Έχουν κάνει ακριβής μετάφραση της Ιταλικής με την ράχη να γράφει την κύρια ιστορία του τεύχους. Προσωπικά, δεν περιμένω να δούμε τις ιστορίες με τους νάνους κλπ διότι δεν είναι τόσο γνωστοί. Με αποτέλεσμα, να δούμε τις ιστορίες με τα παπιά και τα ποντίκια. Κιόλας, η διαφήμιση μιλάει για Μίκυ, Σκρουτζ και Ντόναλντ και την παρέα τους!

   Όσοι και να είναι οι τόμοι μπράβο τους για το εγχείρημα. Δεν περίμενα να βγει η Βιβλιοθήκη του Σκάρπα, όσο και να το ήθελα.

 2. Ομολογώ ότι η έκπληξη είναι όχι απλώς μεγάλη, αλλά τεράστια. Προσωπικά πίστευα ότι στην Κύπρο είχαν κάνει απλώς λάθος, ότι αναφερόντουσαν στους τόμους τού Μπαρκς, που ήδη ξανακυκλοφορούν εκεί, και ότι δεν επρόκειτο να κυκλοφορήσει τίποτε φέτος.

  Όπως έχω γράψει και αλλού, η απόφαση να κυκλοφορήσει η σειρά Αύγουστο/Σεπτέμβριο, μέσα στις διακοπές, είναι περίεργη. Ίσως, όμως, στόχος τους να μην ήταν να είναι όλοι οι τόμοι διαθέσιμοι τον Αύγουστο, αλλά με την έναρξη τής σχολικής χρονιάς. Κάτι τέτοιο είχε γίνει και με τη μεγάλη βιβλιοθήκη, μόνο που εκεί κάλυπταν όλο το καλοκαίρι. Με 360 σελίδες ο κάθε τόμος (απομένει να το δούμε αυτό, μια και η πρόθεσή τους για τη βιβλιοθήκη του Γκότφρεντσον, που τελικά δεν κυκλοφόρησε, ήταν να σπάσουν κάθε τόμο στα δύο), η δουλειά για οκτώ τόμους είναι περίπου η ίδια, αλλά οι τόμοι λιγότεροι, οπότε δεν χρειάζεται να ξεκινήσουν νωρίς.

  Άλλη έκπληξη είναι είναι το ότι, ενώ η μεγάλη βιβλιοθήκη τού Carl Barks μετονομάστηκε σε μεγάλη βιβλιοθήκη Disney, αφήνοντας το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η σειρά με τα άπαντα άλλων δημιουργών, τελικά αυτή η συνέχεια έγινε με άλλο τίτλο, και η νέα σειρά έχει τον πρωτότυπο ιταλικό τίτλο. Μάλλον η μετονομασία έγινε για να μη μπερδέψει κανείς την εκδοχή τής μεγάλης βιβλιοθήκης τής Καθημερινής με αυτήν τού Τερζόπουλου.

  Τέλος, με δεδομένο ότι οι τόμοι στη διαφήμιση έχουν τον τίτλο και τα εξώφυλλα της ιταλικής σειράς Le grandi storie Disney – L’opera omnia di Romano Scarpa, δεν νομίζω ότι πρόκειται για best of, αλλά για τους οκτώ πρώτους τόμους τής σειράς, η οποία θα κυκλοφορεί σε δόσεις κάθε καλοκαίρι, όπως έγινε και με τη μεγάλη βιβλιοθήκη. Πιστεύω ότι επιλογή να ξεκινήσει η σειρά με τον δεύτερο τόμο (προσέξτε ότι το τρίτο εξώφυλλο στη διαφήμιση είναι αυτό τού πρώτου τόμου έχει να κάνει αφ’ ενός μεν με το ότι οι περισσότερες ιστορίες τού δευτέρου τόμου έχουν ήδη κυκλοφορήσει στην Ελλάδα, οπότε χρειαζόταν λιγότερη δουλειά για να ετοιμαστεί ο τόμος, αφ’ ετέρου δε διότι ο τόμος περιέχει μια ιστορία 52 σελίδων με τους επτά νάνους, που έχουμε χρόνια, αν όχι δεκαετίες να τους δούμε στην Ελλάδα, οπότε το ελληνικό κοινό δεν είναι εξοικειωμένο μαζί τους και ίσως να αντιμετώπιζε τον τόμο αρνητικά, αν δεν ήξερε πρώτα περί τίνος πρόκειται. Ο δεύτερος αυτός λόγος ίσως να εξηγεί το γιατί ο πρώτος τόμος θα κυκλοφορήσει ως τρίτος κατά σειράν.)

  Πάντως, μπράβο στην Καθημερινή, που κατάφερε να κρατήσει το μυστικό επτασφράγιστο μέχρι το τέλος. Αυτοί ετοίμαζαν τη σειρά, και εμείς συζητούσαμε για μη ανανέωση της αδείας τους και για το ότι η εφημερίδα θα σταματούσε τις προσφορές με την Κυριακάτικη έκδοση. Και η άδεια ανανεώθηκε, και οι προσφορές συνεχίζονται και μάλιστα με μια σειρά που δεν πιστεύαμε ότι θα βλέπαμε στην Ελλάδα.

  • Φαινόταν ότι στην Κύπρο δεν είχαν κάνει λάθος διότι είχαμε τόσα μηνύματα. Κάτι άλλο παιζόταν.

   Δεν έγινε Η Μεγάλη Βιβλιοθήκη του Μπαρκς για να μην μπερδευτεί ο κόσμος και να ξεχωρίσει. Λογικό. Το ίδιο έκαναν και για την Βιβλιοθήκη ΚΟΜΙΞ το 2014 στην αφίσα όπου την ανέφεραν. Μίλησαν για Βιβλιοθήκη Κόμικς. Ήθελαν να διαφοροποιηθούν από την έκδοση του Τερζόπουλου. Προσωπικά, δεν περίμενα να συνεχίσει και είχα σκεφτεί αυτό που λες.

   Όσο για τη Βιβλιοθήκη του Σκάρπα έχουν κάνει ακριβής μετάφραση της Ιταλικής με την ράχη να γράφει την κύρια ιστορία του τεύχους. Ωραία η παρατήρηση σου αλλά δεν περιμένω να δούμε τις ιστορίες με τους νάνους κλπ διότι δεν είναι τόσο γνωστοί. Κιόλας, η διαφήμιση μιλάει για Μίκυ, Σκρουτζ και Ντόναλντ και την παρέα τους!

   Καλά μπορεί να μας έσκασαν αλλά άξιζε…

 3. Σε πολύ καλή κατεύθυνση η προσπάθεια (θα θυμάστε ότι τούς το ζητάω πολλά χρόνια, αν βάλουμε και τον Τερζό, κάπου 30 χρόνια!). Οπότε αντί για γκρίνια, σήμερα θα τους προτείνω ένα σκίτσο για καλύτερη διαφήμιση: το πρώτο καρέ της συγκεκριμένης ιστορίας https://coa.inducks.org/story.php?c=I+TL+1474-A

 4. Καλησπέρα,
  Ο τόμος στη διαφήμιση μου φαίνεται πολύ λεπτός.
  Μήπως θα έχει μόνο την ιστορία που διαφημίζουν και τίποτε άλλο;

 5. Δεν μπορούμε να κρίνουμε από την διαφήμιση… Μπαίνει ειδικό template από το photoshop για να φτιαχτεί και δεν αντιπροσωπεύει το αληθινό τομάκι…

Απάντηση