Τίτλοι τέλους για το περιοδικό "Φάντομ: Οι Νέες Περιπέτειες του Φάντομ Ντακ"; Η Καθημερινή έκοψε τη σειρά πριν την ολοκλήρωση της;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

Και δυστυχώς είναι αλήθεια. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Το περιοδικό Φάντομ: Οι Νέες Περιπέτειες του Φάντομ Ντακ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2012 από την Νέα Ακτίνα σε μικρότερο μέγεθος σε αντίθεση με την Ιταλική έκδοση, λιγότερες σελίδες και δίχως κάποιες συμπληρωματικές ιστορίες. Συνολικά είχε 64 σελίδες και είναι η ελληνική έκδοση της Ιταλικής σειράς PKNA.

Η τιμή του περιοδικού ήταν 1,80 και μετά από κάποιο διάστημα πήγε στα 2,00 ευρώ. Από την Νέα Ακτίνα εκδόθηκαν μόνο τα 16 πρώτα τεύχη της σειράς αφού όπως γνωρίζουμε η εκδοτική έκλεισε το 2013 με αποτέλεσμα να μην προλάβει να ολοκληρώσει την έκδοση.

Το 2014 οι εκδόσεις Disney επέστρεψαν κάτω από την Καθημερινή.

Το Φάντομ έκανε την έκπληξη και αντί να κυκλοφορήσει πάλι από την αρχή ήταν το μόνο περιοδικό που συνέχισε από την παλιά του αρίθμηση. Και έτσι επανήλθε η σειρά με το τεύχος #17.

Βέβαια, επανήλθε πολύ δυναμικά με πολλές σημαντικές βελτιώσεις όπως το μεγαλύτερο μέγεθος που είναι πλέον κοντά στην Ιταλική έκδοση, περισσότερες σελίδες με την ένταξη των συμπληρωματικών ιστοριών, σαν αφίσα στο εσωτερικό του τεύχους υπήρχε το αντίστοιχο εξώφυλλο.

Η αύξηση της τιμής

Και το καλύτερο από όλα αυτά; Η τιμή! Έγινε 1,90 δηλαδή πιο φτηνό (ή ελάχιστα πιο ακριβό όπως το πάρει κανείς) από την προηγούμενη έκδοση της Νέας Ακτίνας. Τα οφέλη ήταν τόσα πολλά με τη σειρά πλέον να είναι σε υψηλά επίπεδα. Προσωπικά τον τελευταίο χρόνο τη θεώρησα την καλύτερη έκδοση της Καθημερινής. Διότι ήταν σταθερή στην ποιότητα της και οικονομική. Δηλαδή το αντίθετο με το ΚΟΜΙΞ του 2016.

Όμως τα προβλήματα άρχισαν από τον προηγούμενο μήνα με το τεύχος #44 να έχει αύξηση τιμής κοντά στο 30% δηλαδή πήγε στα 2,50 ευρώ. Αυτό από μόνο του δημιούργησε ερωτηματικά αλλά και κάποιες άσχημες σκέψεις. Δηλαδή, ότι η σειρά δεν πήγαινε καλά. Εντάξει έχουν μείνει 10-12 τεύχη οπότε ας χοντροχωνεύαμε την αύξηση τιμής του περιοδικού για λίγο. Τελικά, 10 μέρες πριν κυκλοφορήσει το #45 τεύχος του περιοδικού βλέπουμε ξαφνικά στο ημερολόγιο της Καθημερινής για τις εκδόσεις Disney τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο ότι λείπει το Φάντομ.

Η απάντηση της Καθημερινής...

Αρχικά, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι ξέχασαν να την βάλουν καθώς δεν είναι και η πρώτη φορά που κάνουν κάποιο τέτοιο λάθος. Όμως από ότι φαίνεται το Φάντομ βγήκε από τις συνδρομές που είχε η Καθημερινή για τα περιοδικά Disney. Αυτό μας έδειχνε ότι δεν πρόκειται για λάθος η παράλειψη αλλά και πάλι δεν είχαμε κάποια επίσημη ένδειξη για τη διακοπή της έκδοσης. Μάθαμε από την απάντηση που έστειλε η Καθημερινή στον Kriton του Comicsloft ότι δυστυχώς, διακόπηκε η κυκλοφορία του συγκεκριμένου τίτλου λόγω χαμηλών κυκλοφοριών. Κρίμα, που η σειρά κλείνει δίχως να ολοκληρωθεί. Είχε μείνει μόνο 1 χρόνος για την ολοκλήρωση της. Από τη στιγμή που το διάβασα αναρωτιόμουν διάφορα…

Συμπεράσματα

  1. Μόνο από 1 μήνα πέσαν οι πωλήσεις με την αύξηση τιμής;
  2. Και ας ήταν η αύξηση τιμής πείραμα πάλι μόνο μέσα από 1 μήνα κατέληξαν σε απόφαση;
  3. Μήπως φταίει το περίεργο σχέδιο που έλκυσε κόσμο;
  4. Μήπως αυτό που φταίει περισσότερο είναι ότι σε αντίθεση με το Αλμανάκο πρόκειται για σειρά με συνέχειες; Το Αλμανάκο είχε αυτόνομες ιστορίες με τον Φάντομ Ντακ και γενικά έτσι είναι το Ντισνεικό στυλ.
  5. Ίσως να μην διαφημίστηκε σωστά η σειρά;
  6. Ακόμα και ότι δίχως το Φάντομ παραμένει περισσότερος χρόνος για τις άλλες εκδόσεις.

Ερωτήσεις, ερωτήσεις… Τέλος όσον αφορά το Φάντομ, με στεναχωρεί πολύ που τελείωνε διότι ήταν πολύ κοντά στην ολοκλήρωση και ότι από τότε που ανέλαβε η Καθημερινή το περιοδικό είχε βρει τη σωστή πορεία του. Ευελπιστώ ότι επειδή τα τεύχη που μένουν είναι λίγα ότι μπορεί να το δούμε ξανά στο μέλλον. Ίσως δούμε τις ιστορίες αυτές και σε κανένα Αλμανάκο που ίσως σκεφτεί να βάλει στα περιοδικά η Καθημερινή κάποια στιγμή; Δεν θα ήταν τόσο κακό…

Πέρα από το κλείσιμο του Φάντομ αυτό το γεγονός μπορεί να μας δείχνει και άλλα πράγματα όπως:

  • Η Καθημερινή άμα δει τίτλο να μην πάει καλά τότε θα τον σταματήσει. Από τους 4 τίτλους που απέμειναν αυτός που πιστεύω ότι μπορεί να μας χαιρετήσει στη συνέχεια είναι το Ντόναλντ.
  • Υπάρχει πρόβλημα στις εκδόσεις; Θα μπορέσουν να ευδοκιμήσουν και οι υπόλοιπες εκδόσεις Ντίσνευ που “απομένουν”;
  • Αλλαγές στην τιμή μπορεί να γίνουν από στιγμή σε στιγμή εάν ο τίτλος έχει πρόβλημα. Καλά αυτό νομίζω δεν κολλάει στο Μίκυ Μάους και στο ΚΟΜΙΞ διότι ήδη είναι στο μέγιστο της τιμής τους. Ειδικά το ΚΟΜΙΞ.

Η διακοπή του Φάντομ λοιπόν έχει ένα γενικό αντίκτυπο. Ας ελπίσουμε το καλύτερο για τις εκδόσεις στο μέλλον και να μην ξαναδούμε κάτι παρόμοιο.