Skip to main content

Τίτλοι τέλους για το περιοδικό Φάντομ;

Τίτλοι τέλους για το περιοδικό “Φάντομ: Οι Νέες Περιπέτειες του Φάντομ Ντακ”; Η Καθημερινή έκοψε τη σειρά πριν την ολοκλήρωση της;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Και δυστυχώς είναι αλήθεια. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Το περιοδικό Φάντομ: Οι Νέες Περιπέτειες του Φάντομ Ντακ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2012 από την Νέα Ακτίνα σε μικρότερο μέγεθος σε αντίθεση με την Ιταλική έκδοση, λιγότερες σελίδες και δίχως κάποιες συμπληρωματικές ιστορίες. Συνολικά είχε 64 σελίδες και είναι η ελληνική έκδοση της Ιταλικής σειράς PKNA.

Η τιμή του περιοδικού ήταν 1,80 και μετά από κάποιο διάστημα πήγε στα 2,00 ευρώ. Από την Νέα Ακτίνα εκδόθηκαν μόνο τα 16 πρώτα τεύχη της σειράς αφού όπως γνωρίζουμε η εκδοτική έκλεισε το 2013 με αποτέλεσμα να μην προλάβει να ολοκληρώσει την έκδοση.

Το 2014 οι εκδόσεις Disney επέστρεψαν κάτω από την Καθημερινή. Το Φάντομ έκανε την έκπληξη και αντί να κυκλοφορήσει πάλι από την αρχή ήταν το μόνο περιοδικό που συνέχισε από την παλιά του αρίθμηση. Και έτσι επανήλθε η σειρά με το τεύχος #17. Βέβαια, επανήλθε πολύ δυναμικά με πολλές σημαντικές βελτιώσεις όπως το μεγαλύτερο μέγεθος που είναι πλέον κοντά στην Ιταλική έκδοση, περισσότερες σελίδες με την ένταξη των συμπληρωματικών ιστοριών, σαν αφίσα στο εσωτερικό του τεύχους υπήρχε το αντίστοιχο εξώφυλλο.

Η αύξηση της τιμής

Και το καλύτερο από όλα αυτά; Η τιμή! Έγινε 1,90 δηλαδή πιο φτηνό (ή ελάχιστα πιο ακριβό όπως το πάρει κανείς) από την προηγούμενη έκδοση της Νέας Ακτίνας. Τα οφέλη ήταν τόσα πολλά με τη σειρά πλέον να είναι σε υψηλά επίπεδα. Προσωπικά τον τελευταίο χρόνο τη θεώρησα την καλύτερη έκδοση της Καθημερινής. Διότι ήταν σταθερή στην ποιότητα της και οικονομική. Δηλαδή το αντίθετο με το ΚΟΜΙΞ του 2016.

Όμως τα προβλήματα άρχισαν από τον προηγούμενο μήνα με το τεύχος #44 να έχει αύξηση τιμής κοντά στο 30% δηλαδή πήγε στα 2,50 ευρώ. Αυτό από μόνο του δημιούργησε ερωτηματικά αλλά και κάποιες άσχημες σκέψεις. Δηλαδή, ότι η σειρά δεν πήγαινε καλά. Εντάξει έχουν μείνει 10-12 τεύχη οπότε ας χοντροχωνεύαμε την αύξηση τιμής του περιοδικού για λίγο. Τελικά, 10 μέρες πριν κυκλοφορήσει το #45 τεύχος του περιοδικού βλέπουμε ξαφνικά στο ημερολόγιο της Καθημερινής για τις εκδόσεις Disney τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο ότι λείπει το Φάντομ.

Η απάντηση της Καθημερινής…

Αρχικά, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι ξέχασαν να την βάλουν καθώς δεν είναι και η πρώτη φορά που κάνουν κάποιο τέτοιο λάθος. Όμως από ότι φαίνεται το Φάντομ βγήκε από τις συνδρομές που είχε η Καθημερινή για τα περιοδικά Disney. Αυτό μας έδειχνε ότι δεν πρόκειται για λάθος η παράλειψη αλλά και πάλι δεν είχαμε κάποια επίσημη ένδειξη για τη διακοπή της έκδοσης. Μάθαμε από την απάντηση που έστειλε η Καθημερινή στον Kriton του Comicsloft ότι δυστυχώς, διακόπηκε η κυκλοφορία του συγκεκριμένου τίτλου λόγω χαμηλών κυκλοφοριών. Κρίμα, που η σειρά κλείνει δίχως να ολοκληρωθεί. Είχε μείνει μόνο 1 χρόνος για την ολοκλήρωση της. Από τη στιγμή που το διάβασα αναρωτιόμουν διάφορα…

Συμπεράσματα

 1. Μόνο από 1 μήνα πέσαν οι πωλήσεις με την αύξηση τιμής;
 2. Και ας ήταν η αύξηση τιμής πείραμα πάλι μόνο μέσα από 1 μήνα κατέληξαν σε απόφαση;
 3. Μήπως φταίει το περίεργο σχέδιο που έλκυσε κόσμο;
 4. Μήπως αυτό που φταίει περισσότερο είναι ότι σε αντίθεση με το Αλμανάκο πρόκειται για σειρά με συνέχειες; Το Αλμανάκο είχε αυτόνομες ιστορίες με τον Φάντομ Ντακ και γενικά έτσι είναι το Ντισνεικό στυλ.
 5. Ίσως να μην διαφημίστηκε σωστά η σειρά;
 6. Ακόμα και ότι δίχως το Φάντομ παραμένει περισσότερος χρόνος για τις άλλες εκδόσεις.

Ερωτήσεις, ερωτήσεις… Τέλος όσον αφορά το Φάντομ, με στεναχωρεί πολύ που τελείωνε διότι ήταν πολύ κοντά στην ολοκλήρωση και ότι από τότε που ανέλαβε η Καθημερινή το περιοδικό είχε βρει τη σωστή πορεία του. Ευελπιστώ ότι επειδή τα τεύχη που μένουν είναι λίγα ότι μπορεί να το δούμε ξανά στο μέλλον. Ίσως δούμε τις ιστορίες αυτές και σε κανένα Αλμανάκο που ίσως σκεφτεί να βάλει στα περιοδικά η Καθημερινή κάποια στιγμή; Δεν θα ήταν τόσο κακό…

Πέρα από το κλείσιμο του Φάντομ αυτό το γεγονός μπορεί να μας δείχνει και άλλα πράγματα όπως:

 • Η Καθημερινή άμα δει τίτλο να μην πάει καλά τότε θα τον σταματήσει. Από τους 4 τίτλους που απέμειναν αυτός που πιστεύω ότι μπορεί να μας χαιρετήσει στη συνέχεια είναι το Ντόναλντ.
 • Υπάρχει πρόβλημα στις εκδόσεις; Θα μπορέσουν να ευδοκιμήσουν και οι υπόλοιπες εκδόσεις Ντίσνευ που “απομένουν”;
 • Αλλαγές στην τιμή μπορεί να γίνουν από στιγμή σε στιγμή εάν ο τίτλος έχει πρόβλημα. Καλά αυτό νομίζω δεν κολλάει στο Μίκυ Μάους και στο ΚΟΜΙΞ διότι ήδη είναι στο μέγιστο της τιμής τους. Ειδικά το ΚΟΜΙΞ.

Η διακοπή του Φάντομ λοιπόν έχει ένα γενικό αντίκτυπο. Ας ελπίσουμε το καλύτερο για τις εκδόσεις στο μέλλον και να μην ξαναδούμε κάτι παρόμοιο.

ΚΟΜΙΞ, ΚΟΜΙΞ Wiki

17 thoughts to “Τίτλοι τέλους για το περιοδικό Φάντομ;”

 1. Kρίμα ήταν η καλύτερη σειρά των Disney(μετά την κατρακύλα του Κομιξ)με τρομερά σχέδια,εκτύπωση και στήσιμο….Στεναχωριέμαι όταν λιγοστεύουν οι ήδη(λίγες)ελληνικές εκδόσεις κόμικς στα περίπτερα…..

 2. Ηταν το μονο απο τα κομικ της Ντισνευ που δεν αγορασα οταν τα ανελαβε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ πριν 2.5 χρονια. Δυστυχως πολυ προσφατα εκοψα και το ΝΤΟΝΑΛΝΤ που μου ειχε γινει τελειως αδιαφορο ως προς τις ιστοριες. Ελπιζω τα υπολοιπα να πηγαινουν καλουτσικα, ηδη χτες διαφημιση για το ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ στιν ΣΚΑΙ

  1. Προσωπικά παίρνω το Ντόναλντ μόνο όταν δω περίπου τι ιστορίες έχει. Εάν είναι καλές κλπ Εάν μου κάποιος άλλος ότι αξίζει. Πήρα συνεχόμενα τα 5 πρώτα τεύχη αλλά μετά έκανα αυτό που είπα παραπάνω γιατί το τεύχος 4 ή 5 με είχε απογοητεύσει. Ήταν τραγικά κακό. Και εγώ ελπίζω το καλύτερο για τα υπόλοιπα. Βέβαια, το Μίκυ Μάους έχει σκαμπανευάσματα και τώρα τελευταία πάλι ανοδική πορεία ενώ το ΚΟΜΙΞ πέφτει και είναι πολύ ασταθές.

 3. Ξεκινώντας για να πω την αλήθεια δεν ήμουν πολύ φαν του συγκεκριμένου περιοδικού. Γενικά μου αρέσουν οι ιστορίες με συνέχεια και στη Disney, αλλά τα περιοδικά της έχουν συνήθως ιστορίες με ένα μεταξύ τους σχετικά αυτόνομο χαρακτήρα, όχι πως δεν συνδέονται διάφορες ιστορίες αλλά δεν είναι μία ενιαία ιστορία.

  Ωστόσο, δεν τρελαινόμαι να βλέπω τον Φαντόμ να πολεμά διαρκώς με εξωγήινους και να αλλάζει μορφή. Μου αρκεί ο vigilante που γνώρισα που έμπλεκε στα πόδια του Ρομπαξ και των Μουργολυκων, τρελων επιστημόνων και ΕΝΙΟΤΕ εξωγήινων (αυτό βέβαια είναι μια προσωπική άποψη ξεκάθαρα η οποία αφορά τις επιλογές των ιταλών σεναριογράφων). Το νέο περιοδικό μάλιστα με ξένισε τόσο λόγω εξωφύλλου και σχήματος όσο και επιλογής χαρτιού.

  Η αλήθεια είναι ότι λείπει η νοσταλγική μοναδικότητα του Αλμανάκο που έτεινε να γίνει το αγαπημένο περιοδικό πολλών (και εμού) ανάμεσα στα υπόλοιπα. Το teenage style του με τα παιχνίδια και τα αφιερώματα καθώς και οι ιστορίες περιπέτειας όπως διαμορφώθηκαν όταν το Αλμανάκο ταυτίστηκε με τον Φαντάμ και τον Ινδιάνα Γκούφυ λείπει. (Όπως και στο Μίκυ Μάους λείπουν οι “άσχετες” με τις ιστορίες πληροφορίες, τα αξιοπερίεργα, τα νέα. Σελίδες εξτρά που όμως έκαναν ακόμα πιο ανάλαφρο το διάβασμα).

  Αν θα έδινα μια συμβουλή στην Καθημερινή θα ήταν να βάλει και μερικά στοιχεία εκτός ιστοριών, να του δώσει έναν εξτρά χαρακτήρα. Όχι απαραίτητα παιδικό, αλλά να έχει ένα στίγμα.

  1. Καταλαβαίνω ότι η έκδοση δεν μπορεί να αρέσει σε όλους. Βέβαια η σειρά είναι παλιά από το 1996. Δεν μπορεί να έχει το χαρακτήρα και τα στοιχεία του Αλμανάκο για πολλού λόγους. Οι ιστορίες του είναι μεγάλες, η σειρά είναι αποκλειστικά γύρω από τον κόσμο του PKNA, οι άσχετες πληροφορίες και τα παιχνίδια πιάνουν χώρο και σε μια έκδοση που έχει μια ιστορία σε συνέχειες δεν ταιριάζει αυτό το στυλ. Κιόλας δεν βγαίνουν και οι σελίδες.

   Το στυλ που αναφέρεις ταιριάζει στο Αλμανάκο που είναι στην ουσία το “Μίκυ Μάους” για τον Φάντομ. Οι νέες περιπέτειες είχαν ως σκοπό να σε εισάγουν σε έναν νέο πιο υπερηρωικό κόσμο του Φάντομ όταν πρωτοβγήκαν. Τότε και τώρα σε κάποιο σημείο ήταν της μόδας το υπερηρωικό κόμικ.

   Ήταν ένας τρόπος έτσι ώστε ο Φάντομ να περάσει σε πιο μεγάλες απειλές και να αλλάξει το στυλ του. Να αλλάξει ο ήρωας. Στην Ιταλία είχε τρελή επιτυχία και το επαντυπώνουν σε νέα έκδοση τελευταία χρόνια και βγαίνουν και νέα επεισόδια επίσης.

   Οι ιστορίες που αναφέρεις είναι από τις κλασικές αλλά βέβαια υπάρχουν και μοντέρνες σε αυτό το στυλ. Ακόμα η αρχική έκδοση των Ιταλών την οποία παίρνει η Καθημερινή ήταν έτσι. Πολύ δύσκολο να προσθέσει κάτι δίχως να χαλάσει την “έκδοση” ή δίχως να παίρνει χρόνο το έξτρα.

   Τα είπα όλα τα παραπάνω έτσι ώστε να σου δείξω τις διαφορές με το Αλμανάκο που είναι ένα πιο γενικό περιοδικό σε σχέση με ένα περιοδικό με μια συγκεκριμένη σειρά.

   1. Καταλαβαίνω και συμφωνώ με αυτό που λες, απλώς δίνω μια προσωπική εξήγηση-κριτική στο γιατί δεν περπάτησε στην Ελλάδα αυτό το περιοδικό ενώ το αλμανάκο ήταν top. Ίσως δεν υπάρχουν άλλες ιστορίες χωρίς συνέχεια για τον Φαντόμ που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σήμερα, αλλά αν υπάρχουν θα το προτιμούσα έτσι το περιοδικό.

    Στην Ιταλία φυσικά, σκιτσογράφοι και σεναριογράφοι μόνο δυσαρεστημένοι δεν θα είναι, και πολύ καλά κάνουν λόγω της επιτυχίας του περιοδικού.

   2. Υπάρχουν τέτοιες ιστορίες αλλά οι περισσότερες είναι σε στυλ συνέχειας. Ακόμα πιστεύω ότι Αλμανάκο από την εποχή του Τερζόπουλου δεν πήγαινε καλά και για αυτό βγήκε το Σουπερ Αλμανάκο το οποίο κράτησε λίγο…

    Πάντως στην Ιταλία υπάρχουν περιοδικά για τον Φάντομ με παλιές και νέες ιστορίες. Μπορεί κάποια στιγμή να πάρουν κάποιο από εκεί ως βάση εάν πάνε όλα καλά με τις εκδόσεις.

 4. Βρε παιδιά όμως για 12-14 τεύχη μας αφήνουν έτσι στα κρύα του λουτρού;
  Εγώ και 3ευρώ να πήγαινε η έκδοση πάλι θα το αγόραζα, γιατί έχω επενδύσει χρόνο και χρήμα (έψαχνα τα 15 πρώτα τεύχη σαν τρελλή και τα βρήκα από συλλέκτη όλα 40ε), και επειδή μου αρέσει πολύ.
  Είχα ακούσει ότι η IDW κυκλοφορεί την σειρά στα αγγλικά. Ισχύει αυτό; Αν ναι, τί διαφορές υπάρχουν άραγε;
  Αξίζει για να έχουμε τη σειρά τουλάχιστον ολοκληρωμένη!
  Προσωπικά δεν αγοράζω κόμιξ ούτε Αλμανάκο, και θα με πείραζε να συνεχίσουν 14 τεύχη Φάντομ ανάκατα μέσα στις άλλες εκδόσεις.
  Ουφ.
  Τραγικό.

  1. Δυστυχώς έτσι είναι. Μόνο για 12 τευχάκια, Η σειρά συνεχίζεται με νέα επεισόδια στην Ιταλία και πάει πολύ καλά και στις ανατυπώσεις που γίνονται. Και εγώ θα ήθελα να έχω ολοκληρωμένη τη συγκεκριμένη σειρά και είχα χάσει μόνο 1-2 τεύχη τα οποία είχα σκοπό να αγοράσω όταν τελείωνε. Η Idw εκδίδει τη σειρά αλλά είναι και αρκετά πιο ακριβή η έκδοση αλλά και διμηνιαία. Δηλαδή η σειρά θα ολοκληρωθεί στην Αμερική το 2025 και θα αργήσει αρκετά χρόνια για να φτάσει την ελληνική έκδοση. Το ξέρω ότι δεν είναι και ότι καλύτερο να μπουν σε άλλες εκδόσεις οι ιστορίες αλλά από τίποτα… Το Αλμανάκο δεν υπάρχει από το 2013. Απλά είπα μήπως το βγάλει η Καθημερινή στο μέλλον. Στο ΚΟΜΙΞ δεν θα έμπαινε ποτέ η σειρά διότι είναι και σειρά πάρα πολλών ιστοριών και δεν συμβαδίζει με τον κορμό του περιοδικού. Ας ελπίσουμε στο μέλλον να επιστρέψει η σειρά. Τουλάχιστον το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι στείλουμε ο καθένας μας κάποιο ημειλ στον disney editor…

 5. Προφανώς η πτώση τής κυκλοφορίας ήταν σταδιακή. Φαντάζομαι ότι, όταν το περιοδικό άρχισε να μη βγάζει τα έξοδά του, δοκίμασαν να το σώσουν ανεβάζοντας την τιμή, κάτι που στην Ελλάδα δεν καταλαβαίνει κανείς, ότι προδίκασε το κλείσιμό του, μια και με υψηλότερη τιμή οι πωλήσεις θα πέσανε ακόμα περισσότερο.

  Φαντάζομαι ότι ο λόγος, που το ημερολόγιο καθυστέρησε δύο εβδομάδες να βγει, είναι ότι περιμένανε να συγκεντρώσουν τα στοιχεία κυκλοφορίας, ώστε να αποφασίσουν αν θα συνεχίζανε την έκδοση του περιοδικού ή όχι.

  Με την ιδιότητα ενός από αυτούς, που δεν του άρεσε το Φάντομ, οι οποίοι, όπως αποδείχθηκε, μάλλον είμαστε η πλειοψηφία, θα τολμήσω να κάνω και μια πρόβλεψη για το Ντόναλντ: μην το κλαίτε καθόλου. Έχει βελτιωθεί κατακόρυφα, μετά από τα πρώτα τεύχη, που μάλλον χρησιμοποίησαν το υλικό, που είχε ετοιμάσει ο Τερζόπουλος, και τώρα είναι πλέον εξαιρετικό. Κάθε μήνα το περιμένω πώς και πώς!

  Προφανώς, εσύ περιμένεις τελείως άλλα πράγματα από τα περιοδικά Ντίσνεϋ, αλλά φοβούμαι ότι δεν θα τα βρεις. Ίσως απλώς να μεγάλωσες και να πρέπει να στραφείς σε άλλου είδους αναγνώσματα, για να βρεις αυτό που θέλεις. Δεν είναι κακό. Μάλλον το αντίθετο είναι, που ακόμα διαβάζω Μίκυ Μάους στα γεράματα!

  1. Όπως είπα το μεγάλο μειονέκτημα και πλεονέκτημα της σειράς είναι ότι είναι σε συνέχειες. Κάτι με το οποίο δεν είναι εξοικειωμένο το ελληνικό κοινό. Ή θα πετύχαινε ή όχι.

   Συμφωνώ απόλυτα σε αυτό που λες με την αύξηση της τιμής. Καθαρά ελληνικό.

   Όσο για το Ντόναλντ μην νομίζεις ότι μιλάω δίχως στοιχεία. Έχω συζητήσει με έναν μεγάλο περιπτερά από Θεσσαλονίκη για το πως πάνε τα περιοδικά. Θα μου πεις είναι ένα δείγμα αλλά κάτι δείχνει… Και μου είχε πει τότε ότι το Ντόναλντ δεν πάει τόσο καλά ενώ το Σούπερ Μίκυ ώρες ώρες πουλάει όσο το ΚΟΜΙΞ… Εάν ήθελα να βάλω ένα περιοδικό που προσωπικά δεν μου αρέσει και ήθελα να φύγει θα έλεγα το Σουπερ Μίκυ αλλά δεν μπορώ να το κάνω αυτό όταν συμβαίνουν αλλιώς τα πράγματα. Το ότι έχει βελτιωθεί το Ντόναλντ στα τελευταία τεύχη δεν σημαίνει κάτι. Μπορεί ήδη να έχει χάσει το κοινό του εκείνο που ίσως να μην του άρεσαν τα πρώτα τεύχη. Δεν μπορούμε να εικάζουμε πάντα με ότι μας αρέσει ή επειδή το Φάντομ δεν πήγε καλά σημαίνει ότι σε άλλους αρέσει το Ντόναλντ. (Δεν θέλω να παρεξηγήσεις αυτά που λέω.)

   Περιμένω κάποια πράγματα αλλιώς διότι η Καθημερινή βασίζεται στην Ιταλία. Προσωπικά έχω στραφεί σε πολλά άλλα πράγματα πέρα από Ντισνευ αλλά δεν γράφω τόσο για αυτά όσο για τα περιοδικά της Ντίσνευ. Διαβάζω πολλά άλλα πράγματα αλλά δεν κάνω παρουσίαση/review για αυτά…

   1. Από τους πέντε τίτλους τής Καθημερινής, μόνο οι δύο (Μίκυ Μάους και Φάντομ) είναι βασισμένοι στην Ιταλία. Το Κόμιξ είναι (πλέον) βασισμένο σε βορειοευρωπαϊκές ιστορίες, με ολίγον Barks ή Rosa για καρύκευμα, στα πρότυπα τών παλιών αμερικανικών κόμικς τής Gladstone, το Super Μίκυ είναι καθαρά δανέζικο, ενώ το Ντόναλντ, μπορεί να είναι σε ιταλικό στυλ, με ιστορίες συχνά σχεδιασμένες από Ιταλούς, αλλά δεν παύει να είναι κι αυτό δανέζικης προελεύσεως.

    Για το Ντόναλντ, αυτό που ήθελα να πω ήταν ότι, αφού το Φάντομ δεν άρεσε σε μένα, όπως φαίνεται δεν άρεσε σε πολύ κόσμο, ίσως το Ντόναλντ, που αρέσει σε μένα, ν’ αρέσει και σ’ αυτούς τους πολλούς, που δεν άρεσε το Φάντομ. Το ότι δεν ανέβασαν την τιμή του μάλλον δείχνει ότι πάει καλά ή, τουλάχιστον, ότι πάει καλύτερα από το Φάντομ και ακόμα βγάζει τα λεφτά του.

   2. Λογικά το Ντόναλντ θα πηγαίνει καλύτερα από το Φάντομ αφού δεν έγινε η αλλαγή της τιμής. Θα δούμε στην πορεία βέβαια τι θα γίνει. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μπορεί να πηγαίνει καλύτερα από το Φάντομ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύει στο μέλλον. Θα ήταν αρκετά ενδιαφέρον να είχαμε κάποια νούμερα ή στατιστικά όσον αφορά τα περιοδικά.

    Το ΚΟΜΙΞ εννοείς (πλέον) έχει Ρόσα σκέτο για καρύκευμα. Μπαρκς έχουμε να δούμε από πέρσι. Προφανώς δεν πιάνω ιστορίες που έχουν μόνο το σενάριο δικό του. Γενικά ναι ισχύει ότι είναι σε Gladstone μεριά όπως λες.

    Δεν διαφωνώ με αυτά που λες αλλά πιστεύω ότι τίτλοι όπως το ΚΟΜΙΞ, το Μίκυ Μάους και το Ντόναλντ θα μπορούσαν να τα πηγαίνουν καλύτερα. Ειδικά τα πρώτα δυο. Το Μίκυ Μάους στα τελευταία τεύχη κάτι προσπαθεί πάλι. Δεν περιμένω κάτι παράλογο αλλά κάτι πιο καλό από τις εκδόσεις 🙂 Γιατί μας το έχουν δείξει ότι μπορούν.

 6. Μαζεμένες κάποιες σκέψεις για τα ελληνικά περιοδικά της Ντίσνεϋ:

  Όταν πρωτοκυκλοφόρησε το Φάντομ με ενθουσίασε για το σχέδιο, τον κόσμο που δημιούργησε, τις μεγάλες, περίπλοκες περιπέτειες. Έχω όλα τα τεύχη της περιόδου Τερζόπουλου και μέχρι το 39ο της Καθημερινής. Το οποίο 39ο δεν διάβασα, γιατί πολύ απλά η σειρά με κούρασε. Οι ιστορίες ήταν απλά μεγάλες κι όχι τόσο περίπλοκες. Το σχέδιο κάπου με χάλαγε πλέον: Ο Φάντομ, μικρόσωμος και παιδιάστικος, μου φαινόταν ξένο σώμα απέναντι στους μεγαλόσωμους γήινους και εξωγήινους και τα ογκώδη διαστημόπλοια. Ίσως κάποιοι πιτσιρικάδες ή nerds να βλέπουν τον εαυτό τους σε έναν τέτοιο Φάντομ απέναντι σε έναν απέραντο, μεγάλο κόσμο και να ταυτίζονται, σε μένα όμως δεν καθόταν καλά. Τέλος, κατά την γνώμη μου οι ιστορίες εξαντλήθηκαν. Ξέρω ότι στην Ιταλία (και όχι μόνο) η σειρά έχει φανατικούς οπαδούς, αλλά εδώ ερχόμαστε μάλλον σε ένα φαινόμενο που το είδαμε και με τις ταινίες της DC: Υπάρχουν οι φαν, που έχουν εμμονή με έναν ήρωα (ή μια σειρά) και θα την παρακολουθούν μέχρι θανάτου χωρίς να νοιάζονται τίποτα, κι υπάρχουμε κι εμείς που απλώς ψάχνουμε να δούμε μια καλή ταινία. Λυπήθηκα πάντως που έτσι απλά έκλεισε ένας τίτλος. Δεν είναι καλός οιωνός. Θα ήταν καλύτερα να δημοσίευαν τις ιστορίες σε τομάκια, όπως γίνεται στην Γαλλία. Σε αυτή την περίπτωση εγώ, και φαντάζομαι και πολλοί άλλοι, θα τα αγοράζαμε, για να τα έχουμε.

  Το Μίκυ Μάους μου αρέσει. Κάποιες εβδομάδες είναι λίγο καλύτερο, κάποιες λίγο πιο αδιάφορο, αλλά σε γενικές γραμμές είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Συμφωνώ και με τον Κρίτωνα: Και το Ντόναλντ έχει ανέβει πολύ. Αντιθέτως, το Κόμιξ έχει πέσει κατακόρυφα φέτος -συμφωνώ με τις κριτικές σας κι έχω πάψει να το αγοράζω (όπως είχα πάψει να το αγοράζω κι επί Τερζόπουλου από ένα σημείο και μετά). Οι ιστορίες του είναι βαρετές (του Ρόσα, για τον απλούστατο λόγο ότι τις ξέρουμε και τις έχουμε) ή ανόητες (όλες οι υπόλοιπες). Και η τιμή του, με δεδομένη την επανάληψη και την ανοησία, βρίσκεται στα ύψη. Αν με το καινούργιο έτος επιστρέψει στον Κάστυ και τους λοιπούς, θα επιστρέψω κι εγώ στη χορεία των οπαδών του. Αν συνεχίσει ως παράρτημα του Σούπερ Μίκυ + ένας Ρόσα, ας το πάρουν οι νεώτεροι οπαδοί του…

  1. Μια πολύ ωραία διατυπωμένη άποψη. Όσο για το Φάντομ μπορείς μου πεις τι εννοείς ότι οι ιστορίες του εξαντλήθηκαν; Δεν ξέρω μπορεί όντως να ήταν καλύτερο να μπει σε τομάκια αλλά στην τελική οι δικοί μας εδώ πάντα παίρνουν ξεπατηκοσούρα το υλικό από τη μαμά Ιταλία. Πάντως το κλείσιμο μας έδειξε ότι η Καθημερινή δεν ατσιεύται και μόλις δει μια έκδοση αν μην τα πάει καλά θα την σταματήσει.

   Για το Ντόναλντ απλά εννοούσα ότι μπορεί να πηγαίνει καλά με τις ιστορίες αλλά οι πωλήσεις είναι άλλο θέμα. Πχ μου φάνηκε περίεργο όταν μου είπαν ότι το Σουπερ Μίκυ …. Χαίρομαι που οι κριτικές μου είναι χρήσιμες 🙂 Το ΚΟΜΙΞ ήταν άκρως απογοητευτικό για το 2016 και από άποψη ιστοριών αλλά και το design του εξωφύλλου. Όπως είπες ήταν Σουπερ Μίκυ + Ρόσα. Ας ελπίσουμε να αλλάξει αυτό το 2017. Για το Μίκυ Μάους συμφωνώ.

   1. Το Φάντομ από ένα σημείο και μετά παρουσίασε αρκετά προβλήματα και μόνο μια ορκισμένη βάση οπαδών θα μπορούσαν να το σώσουν. Όταν λέω ότι οι ιστορίες του εξαντλήθηκαν, εννοώ ότι για να μπορέσει ένα περιοδικό να στηριχτεί σε μια 70σέλιδη ιστορία, η ιστορία αυτή πρέπει να έχει εκτός από δράση, χιούμορ κτλ κι ενδιαφέρουσα πλοκή. Έτσι ξεκίνησε το περιοδικό και συγκέντρωσε ένα πιο ενήλικο κοινό. Όμως σταδιακά οι ιστορίες αυτές, ενώ συνέχισαν να είναι πολυσέλιδες, έγιναν πιο απλοϊκές στην ιστορία τους. Λογικό, γιατί το σύμπαν του Φάντομ μοιάζει να εκτείνεται σε παρελθόν, μέλλον και σε όλο το σύμπαν, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ περιορισμένο. Οι συγγραφείς προσπάθησαν να καλύψουν αυτό το γεγονός με ορισμένα τεχνάσματα (πχ μπρος-πισω στο χρόνο), αλλά και πάλι αυτό δεν σε πάει μακριά. Αυτό που περιγράφω δεν είναι πρόβλημα μόνο του Φάντομ. Γενικά, όλα τα υπερηρωικά κόμιξ το αντιμετωπίζουν, γιατί ουσιαστικά έχουν να πουν 2 ιστορίες: Πώς κάποιος έγινε υπερήρωας και πώς νίκησε τον αντίπαλο (οι πολλοί αντίπαλοι είναι ουσιαστικά παραλλαγές). Γι’ αυτό και κάθε τόσο Marvel και DC κάνουν επανεκκίνηση στους ήρωές τους, για να ξαναπούν την ίδια ιστορία λίγο διαφορετικά. (Σταματάω εδώ, γιατί μπορούμε να το συζητάμε ώρες…)

    Μια κουβέντα να προσθέσω για το ΚΟΜΙΞ:
    Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος. Η δομή του περιοδικού φαίνεται να έχει παγιωθεί. Ακόμα κι αν φύγει ο Ρόσα (που δεν το βλέπω…), το Σούπερ Μίκυ θα μείνει. Προσωπικά ένα περιοδικό με καινούργια ιστορία Κάστυ + Σούπερ Μίκυ θα το αγόραζα, αλλά για να είμαι ειλικρινής τα 3,50€ θα μου φαινόταν υπερβολικό τίμημα για μια ουσιαστικά ιστορία. Τι θα ήθελα; Ένα περιοδικό που θα δημοσιεύει ΜΟΝΟ μεγάλες, επικές και ιδιαίτερες ιστορίες. Όχι την ρουτίνα του Βαν Χορν, του Ρότα, του Χέυμανς. Κι όχι βέβαια την επανάληψη του Μπαρκς ή του Ρότα (ο οποίος ποτέ δεν μου άρεσε ιδιαίτερα. Ναι, ανήκω σε αυτή την μειοψηφία…) Κάτι τέτοιο όμως δεν βλέπω. Οπότε μένω στο Μίκυ Μάους, άντε και σε κανένα Ντόναλντ.

   2. Με κάλυψες και σε καταλαβαίνω απόλυτα. Καλά άμα πιάσουμε την Marvel και την Dc όντως χαθήκαμε γιατί θα μιλάμε όντως για ώρες με τις τόσες αλλαγές και επαναλήψεις που έχουν κάνει :p

    Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι δεν προώθησαν τα περιοδικά σωστά κιόλας. Θα έπρεπε να κάνουν κάποιες προσπάθειες μέσω εκδηλώσεων, social media κλπ. Το φβ για τις εκδόσεις το θεωρώ άχρηστο διότι το μόνο που κάνει είνι να ανεβάζει που και που τα εξώφυλλα για τις εκδόσεις που κυκλοφορούν… Δεν επικοινωνούν με το κοινό.

    Θέλω να είμαι αισιόδοξος για το ΚΟΜΙΞ. Και κιόλας οι ιστορίες του Ρόσα δεν είναι ατέλειωτες και ειδικά οι μεγάλες δεν πολλές εάν βγάλουμε τον Βίο και τα Χαμένα Επεισόδια… Μόνοι τους σκάβουν το λάκο τους με αυτά που κάνουν. Αυτοί νομίζουν ότι ότι μπορεί τώρα να είχαν αύξηση με την Ρόσα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεχιστεί εάν ισχύει κάτι τέτοιο γιατί πολύ απλά δεν είναι πλέον τόσο δυσεύρετες όλες οι ιστορίες του Ρόσα 🙂

    Συμφωνώ και εγώ για το ΚΟΜΙΞ που θα ήθελες και ας ήταν και σαν τα ΚΟΜΙΞ 1,2 και 3 που είδαμε το 2014. Δηλαδή μια μεγάλη ιστορία + μια καλή δεκασέλιδη. Καλά νομίζω ότι από Ρότα ότι καλύτερο είχε να δώσει το έδωσε εδώ και πολλά τεύχη. Τώρα μένουν τα υπολείμματα.

    Ας ελπίσουμε για το καλύτερο. Αλλά μετά μην λένε για σταματούν/κλείνουν τα περιοδικά ή δεν έχουν κοινό.

Αρέσει σε %d bloggers: