Έχει περάσει αρκετός καιρός και αρκετά τεύχη… Οπότε σκέφτηκα θα ήταν ωραίο να δημιουργούσα ένα άρθρο όπου θα έλεγα τη γνώμη μου για τα τοπ 5 τεύχη της νέας σειράς ενώ ο καθένας θα μπορούσε στα σχόλια να πει τη δική του εξηγώντας με δυο λόγια την κάθε επιλογή του 🙂 Η δική μου πεντάδα μπορεί να θεωρηθεί λίγο αναμενόμενη αλλά οκ… 😛

1. ΚΟΜΙΞ #1 – Μόμπυ Ντικ

Το συγκεκριμένο ΚΟΜΙΞ έχει μια πολύ ωραία ιστορία. Το Μόμπυ Ντικ το λάτρεψα με το που είδα τις εικόνες, τα σκανς όταν βγήκε στα Ιταλικά στα Topolino 3003& 3004, το 2013. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο χάρηκα τότε όταν είδα ότι ο Τερζόπουλος είχε στο νου του να τη βάλει στα μελλοντικά τεύχη την ιστορία σύμφωνα με το ΚΟΜΙΞ 302. Αλλά η χαρά μου σύντομα εξαφανίστηκε… Ξέρετε γιατί… Από τότε βρήκα scalations του Ιταλικού τεύχους και άρχισα να μεταφράζω την ιστορία σιγά σιγά και κάναμε μέχρι και πρότζεκτ στην ΚΟΜΙΞ Wiki για αυτήν.

Όταν την έβαλε η Καθημερινή στο πρώτο τεύχος χάρηκα υπερβολικά! Η ιστορία είχε υπέροχο χρωματισμό, ήταν μεγάλη και ενδιαφέρουσα σαν παρωδία. Το δε σχέδιο το βρήκα εξαιρετικό (το εξώφυλλο τα σπάει!!) και κάποιες σελίδες έμοιαζαν με πίνακες ζωγραφικής. Με έκανε να θέλω να μάθω περισσότερα για την κανονική εκδοχή της. Για μένα η καλύτερη ιστορία του Πάολο Μοττούρα με τον Αρτιμπάνι να δίνει ρέστα στο σενάριο. Θα συνεχίσω λέγοντας ότι το τεύχος είχε μια καταπληκτική χορταστική ιστορία + μια δεκασέλιδη ιστορία Μπαρκς + πολύ ωραία δομημένα και ενδιαφέροντα άρθρα που τα διάβασα αρκετές φορές. Ήταν ότι πρέπει. Ένα ΚΟΜΙΞ με δική του ταυτότητα και υπόδειγμα εξαιρετικού τεύχους. Τα είχε όλα.

2. ΚΟΜΙΞ #11 – Το Νησί του Χρόνου

Ιστοριάρα εβδομήντα σελίδων του τιτανομέγιστου Κάστυ. Ενδιαφέρουσα η πλοκή και με οικολογικό μήνυμα. Βέβαια, ο Κάστυ μας έχει περάσει και οικολογικά μηνύματα και στην ιστορία O Μεγάλος Αδερφός που διαβάσαμε πριν λίγα χρόνια στο Μίκυ Μάους της Νέας Ακτίνας. Μου θύμιζε λίγο το Lost διότι είχε μυστήριο, δράση, ένταση. Πάλι έχουμε όμορφη δομή με το ΚΟΜΙΞ να έχει ταυτότητα βάζοντας μια μεγάλη κεντρική ιστορία και κάποιες δεκασέλιδες. Πάντως αυτή η θέση μαζί με την τρίτη ήταν από τις δύσκολες επιλογές μου. Θα μπορούσαν τα 2 τεύχη να πάνε ανάποδα.

3. ΚΟΜΙΞ #3 – Σκοτεινός Κόσμος

Ιστορία 75 σελίδων του Κάστυ 😀 Απολαυστικότατη με τον Μαύρο Πητ και την Τρούντυ να έχουν πιο απειλητικά σχέδια από ότι συνήθως. Μου άρεσε πολύ που και ο Ατομίνο Μπιπ Μπιπ έπαιξε το ρόλο του 🙂 Εάν θυμάμαι καλά θα έχουμε και συνέχεια της συγκεκριμένης κάποια στιγμή. Είχαμε πολύ ωραία άρθρα σχετικά με την ιστορία και με τον δημιουργό. Δεν ξέρω αλλά μου αρέσει πολύ ο τρόπος που ο Κάστυ σχεδιάζει τον Μίκυ και τον Μάυρο Πητ. Ο Πητ φαίνεται αρκετά πιο μοντέρνος σχεδιαστικά.

4. ΚΟΜΙΞ #5 – Τα Ορυχεία της Ατλαντίδας

Τι να πρωτοπει κανείς για αυτό το τεύχος. Τευχάκι με τοπ ονόματα δημιουργών όπως ο Κάστυ με μια πολύ καλή και ενδιαφέρουσα ιστορία, ο  Μάρκο Τζερβάζιο με την υπέροχη ιστορία του Φαντομία, ο Σηζαρ Φεριόλι, ο Μπαρκς. Πολύ ωραίο τευχάκι. Και με παπιά και τα ποντίκια να έχουν πολύ ωραίες ιστορίες. Θα έλεγα ότι είναι το πιο ισορροπημένο τεύχος της Καθημερινής. Με καλές ιστορίες και από τις δυο μεριές και ικανοποιεί και τους φαν των παπιών και των ποντικιών (όσο γίνεται :P) Τέτοια τευχάκια παρόμοια σε δομή περίμενα να δούμε από την εκδοτική αλλά όλοι ξέρουμε τη συνέχεια… Από το 2016 και μετά τσουπ, έχουμε ρομποτάκι να κάνει τη δουλειά.

5. ΚΟΜΙΞ #17 – Οι 7 Μπόγκλιν

Και πάλι Κάστυ θα βάλω στην τελευταία θέση της τοπ πεντάδας μου. Άλλη μια ιστορία 70 σελίδων (68 για την ακρίβεια) όπου είχε ένα πολύ ενδιαφέρον κακό και μας έδειξε το πόσο καλός γνώστης της ιστορίας του Μίκυ είναι ο Κάστυ για άλλη μια φορά. Με έξυπνο τρόπο επανέφερε στο προσκήνιο χαρακτήρα από την εποχή του θρυλικού Φλόυντ Γκότφρεντσον. Θα ήταν πιο πάνω στη λίστα αλλά δεν μου άρεσε τόσο το πρώτο μέρος της ιστορίας διότι ήταν σχεδιασμένο από τον Φατσίνι. Το δεύτερο μέρος το βρήκα πολύ ανώτερο ειδικά σχεδιαστικά. Και εδώ ωραία δομή έχουμε και καλά άρθρα.

Σύνοψη

Όσον αφορά τις επιλογές μου, πέρα από την πρώτη μου ήταν αρκετά δύσκολο να αποφασίσω για τις υπόλοιπες διότι υπάρχουν πολλά ωραία τευχάκια. Άλλα δυο τεύχη που δεν έχω εδώ αλλά σίγουρα είναι στο τοπ 10 είναι τα τεύχη με τον Μαύρο Κεραυνό. 🙂 Είπα να κάνουμε πεντάδα διότι όπως και να το κάνουμε δέκα είναι πολλά για να γράψεις για το καθένα 😛 Τέλος να πω ότι στην ΚΟΜΙΞ Wiki, στην μεγάλη ψηφοφορία που έγινε για το ποιο τεύχος της Β΄ Περιόδους θεωρείται καλύτερο βγήκε νικητής το ΚΟΜΙΞ #5. Το συγκεκριμένο το έχω τέταρτο στη λίστα αλλά καταλαβαίνω πλήρως γιατί βγήκε πρώτο. Το τευχάκι τα είχε όλα. Ιστορίες από πολύ καλούς δημιουργούς και ωραία άρθρα. Δεν είχε καμιά κακιά ιστορία και ήταν πολύ ισορροπημένο. Τι άλλο να ζητήσει φαν του παροδικού;  Τεύχος με την πιο σωστή δομή.

Πάντως περιμένω να δω και τις δικές σας λίστες στα σχόλια φίλοι μου.