ΚΟΜΙΞ #21 και ο Μάρτιος τελειώνει με ένα τεύχος με μια άλλη ακόμα αναδημοσίευση ιστορίας του Ντον Ρόσα, “Τελευταίο Έλκηθρο για το Ντώσον”. Το εξώφυλλο όμορφο με τις ατέλειες του στο χρωματισμό βέβαια… Παίρνουν που παίρνουν τα Γαλλικά εξώφυλλα που είχε φτιάξει κάποτε ο Ρόσα για τις ανατυπώσεις των ιστοριών του στη Γαλλία, τα αφήνουν ίδια όμως… Τα μαλλιά της Γκόλντυ είναι ξανθά όταν είναι νέα και γκρίζα όταν είναι πολύ μεγάλη σαν τον Σκρουτζ.  Η δομή του τεύχους είναι όπως αυτή του προηγούμενου, αλλά υπήρχαν κάποιες δεκασέλιδες που ήταν αρκετά καλές.

Το εικοστό ΚΟΜΙΞ έχει συνολικά, 7 ιστορίες. Ας πάμε να τους ρίξουμε μια ματιά…

Η πρώτη ιστορία “Τελευταίο Έλκηθρο για το Ντώσον” έχει 28 σελίδες.

Περίληψη:
Ο Σκρουτζ με τον Ντόναλντ και τα τρία ανιψάκια πηγαίνουν στο Κλόνταϊκ για να βρουν ένα έλκηθρο με ενθύμια, που ο Σκρουτζ είχε χάσει στον παγετώνα πριν πολλά χρόνια. Συναντούν τη Χρυσή Γκόλντυ και έρχονται αντιμέτωποι με το Γλίτσα Λέρα.

Άλλη μια ιστορία που έχω διαβάσει πολλές φορές, και είναι και λίγο συγκινητική στο τέλος. Το σχέδιο του Ρόσα εδώ έχει αρχίσει και αλλάζει και γίνεται όλο και καλύτερο! Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι αυτή την ιστορία την σχεδίασε ο Ρόσα πάνω στον πίνακα σχεδίασης του Καρλ Μπαρκς!

Για τα παραπάνω θα βάλω ένα 9,5-10/10.

Η δεύτερη ιστορία είναι το “Μακριά κι αγαπημένοι”.

Περίληψη:
Στη γειτονιά του Ντόναλντ μετακομίζει ένας διάσημος ορειβάτης και συγγραφέας που προκαλεί τη ζήλια του Ντόναλντ και του κύριου Τζόουνς οι οποίοι θα προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν κι αυτοί ένα σπουδαίο κατόρθωμα, δηλαδή την ανάβαση ενός από τα πιο απόκρημνα βουνά του κόσμου, του Κατσαβράχ.

Πάμε, τώρα, να δούμε και τις δευτερεύουσες ιστορίες του τεύχους. Ας αρχίσουμε με την ιστορία του Βίκαρ. Λοιπόν, το σχέδιο της ήταν μέτριο σε αρκετά σημεία αλλά γενικά καλό. Όσο για το σενάριο της ιστορίας ήταν σχετικά πρωτότυπο και μου άρεσε. Θα βάλουμε ένα 7-7,5/10!

Τρίτη ιστορία είναι οι “Δύο Γκούφυ είναι πολλοί”.

Περίληψη:
Ο Καθηγητής Στατίκ κατασκευάζει έναν τρισδιάστατο αντιγραφέα και ο Μίκυ με τον Γκούφυ τον πείθουν να διπλασιάσει τον Γκούφυ. Ο Μίκυ πιστεύει ότι έτσι θα έχει δύο καλύτερους φίλους αλλά τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα περιμένει…

Λοιπόν η ιστορία του Βαν Χορν είναι η χειρότερη του τεύχους… To σχέδιο είναι μέτριο αλλά το σενάριο είναι άσκοπο να το πω,χάλια; Πάντως για το ΚΟΜΙΞ η ιστορία αυτή δεν είναι. Ιστορίες με τον Μίκυ υπάρχουν τόσες πολλές να βάλουν.  Δεν μπορεί από τις ιστορίαρες του Κάστυ να πέσαμε σε ιστορίες με τον Μίκυ 3ης/4ης διαλογής. Θα ξαναπώ όπως στην προηγούμενη παρουσίαση… Νομίζει το επιτελείο ότι μας έλειψε ο Βαν Χορν στο ΚΟΜΙΞ;

Ένα 5-5,5/10 νομίζω είναι αρκετό.

Τέταρτη ιστορία είναι το “Εύπλαστη ομορφιά “.

Περίληψη:
Ο Κύρος εφευρίσκει ένα σπρέυ με το οποίο ο καθένας μπορεί να αλλάξει τη μορφή του σώματος, του προσώπου, των μαλλιών του.Ο Ντόναλντ και ο Σκρουτζ σκέφτονται να το αξιοποιήσουν εμπορικά αλλά ο Κύρος βλέποντας και όσα προέκυψαν με τη χρήση του, καταστρέφει τον χημικό τύπο.

Η καλύτερη δεκασέλιδη που είχε το τεύχος! Το σχέδιο ήταν όμορφο ενώ και το σενάριο μου άρεσε. Το σενάριο είναι σε ορισμένες γραμμές τυπικό αλλά έχει καλό τέλος για τον καημένο τον Ντόναλντ. Μου άρεσε πολύ πως εντάχθηκε ο θείος Σκρουτζ στην ιστορία. Άρα, 7,5-8/10.

Πέμπτη ιστορία είναι ο “Καιρός κατά παραγγελία “.

Περίληψη:
Ο Κύρος προσπαθεί να βρει τρόπους να ελέγξει τα καιρικά φαινόμενα, αλλά όταν βγάζει τις εφευρέσεις του σε μαζική παραγωγή πάντα κάτι πάει στραβά.

Ιστορία από τον Φρέντυ Μίλτον.. Η συγκεκριμένη είναι για να γεμίσει το τεύχος και είναι ανούσια… Όσο για το σχέδιο, μια είναι καλό και μια όχι. Ένα, 5,5/10 θα το βάλουμε.

Έκτη ιστορία είναι τα “Αστεία βίντεο”.

Περίληψη:
Ο Ντόναλντ αποφασίζει να λάβει μέρος σε έναν διαγωνισμό που βραβεύει το πιο αστείο βίντεο με μια κρουαζιέρα.

Το σχέδιο του Χαυμανς δεν είναι άσχημο αλλά έχει τα θεματάκια του σε κάποια καρέ… Από πλευρά σεναρίου η ιστορία δεν είναι κάτι το πρωτότυπο… Έχουμε πιο καλές ιστορίες σχετικά με αστεία βίντεο όπως μια του Καρλ Μπαρκς όπου τα ανιψάκια βγάζουν βίντεο τον Ντόναλντ και τον κάνουν βούκινο σε ολόκληρη την Λιμνούπολη. Το τέλος είναι ένας έξω-φρενών Ντόναλντ. Εδώ έχουμε έξω-φρενών την Νταίζυ και τις φίλες της…

Ένα 6,5/10 νομίζω είναι αρκετό.

Έβδομη ιστορία είναι “Το πολύτιμο σοκολατάκι”.

Περίληψη:
Οι Μουργόλυκοι κλέβουν από ένα γραφείο απολεσθέντων αντικειμένων ένα δαχτυλίδι και καταδιωκόμενοι από έναν αστυνομικό αναγκάζονται να τρυπώσουν σε ένα εργοστάσιο σοκολάτας και το ρίχνουν μέσα σε ένα καζάνι με ζεστή σοκολάτα που προορίζεται για την κατασκευή σοκολάτων. Θα γυρίσουν όλη την πόλη για να βρουν το σοκολατάκι στο οποίο βρίσκεται το δαχτυλίδι…

Μου θύμισε Μπαρκς το σχέδιο του Μπράνκα σε αυτήν την ιστορία! Οι Μοργόλυκοι μπορεί να φαίνονται Μπαρκσικοι αλλά η δεκασέλιδη δεν είναι και κάτι το φοβερό σεναριακά. Περίμενα να δω κάτι καλύτερο ίσως και μια comeo από τον Θέιο Σκρουτζ. Η ιστορία δεν αυτό το κάτι που θα σε κάνει να τη θυμάσαι χωρίς όμως να είναι κακιά.

Ένα 6,5-7/10 θα το βάλουμε.

Το ΚΟΜΙΞ #21 ήταν κάπως καλύτερο από τα ΚΟΜΙΞ #19 και ΚΟΜΙΞ #20 αλλά και πάλι συνολικά το αποτέλεσμα δεν είναι κάτι το ιδαίτερο. Η δομή ήταν ίδια με των προηγούμενων 2 τευχών· ανατύπωση και πέντε δεκασέλιδες, που θα τις ξεχάσουμε μετά από λίγο. Ελπίζω στο μέλλον να έχουμε και κάποια άλλη πολυσέλιδη. Δεν ξέρω δηλαδή πόσο μπορεί κάποιος να υποστεί την δομή αυτή… Το τεύχος και πάλι στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον Ρόσα και αυτό φαίνεται και από το επίπεδο των υπόλοιπων ιστοριών… Βέβαια να ειπωθεί πως είχαμε μια βελτίωση στις δεκασέλιδες… Θα βάλουμε για τα παραπάνω 6.5-7/10 ως τεύχος.

Από τα επόμενα τεύχη περιμένω να δω κάτι άλλο από αυτά που είδαμε στα τελευταία 3 τεύχη όμως μάλλον θα διαψευθώ… Πιστεύω ότι το καλύτερο για να ικανοποιηθούν όλοι θα ήταν το εξής: μια αδημοσίευτη πολυσέλιδη ιστορία + ιστορία του Ρόσα + 2-3 δεκασέλιδες. Αλλά από ότι φαίνεται δύσκολα θα δούμε κάτι τέτοιο αλλά δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί…

Ας πάμε τώρα στο επόμενο ΚΟΜΙΞ…. Κοιτάξτε το ημερολόγιο Ντίσνεϋ τον μήνα Απρίλιο και θα δείτε την νέα ιστορία για το ΚΟΜΙΞ 21… Ναι σωστά καταλάβατε… Στο νέο τεύχος θα δούμε πάλι (για 4 φορά!) ανατύπωση ιστορίας του Ντον Ρόσα “Επιστροφή στη Μονοτονία” ως κύρια ιστορία 28 σελίδων. Η ιστορία αυτή έχει μπει παλιά στο ΚΟΜΙΞ 35 το 1991 και το 2009 στη Βιβλιοθήκη ΚΟΜΙΞ…  Κυκλοφορεί την Παρασκευή 29 Απριλίου. Για τις υπόλοιπες ιστορίες του τεύχους δεν ξέρουμε κάτι. Βέβαια, η παρουσίαση μας δεν τελειώνει εδώ, καθώς θα πω πάλι, όπως στην προηγούμενη παρουσίαση, δύο λόγια.

Το εξώφυλλο φοβερό σε σχέση με το αρχικό που είδαμε στο ΚΟΜΙΞ 35, αλλά το περιοδικό κρίνεται κυρίως για το περιεχόμενό του.

Σύμφωνα με το ημερολόγιο η αφίσα για το μήνα Μάιο είναι αφιερωμένη στην ιστορία “Η Αυτού Μεγαλειότης Σκρουτζ Μακ Ντακ” που έχει δημοσιευτεί στο ΚΟΜΙΞ 198 το 2004 και στη Βιβλιοθήκη ΚΟΜΙΞ 2 το 2009… Είναι δηλαδή πάρα πολύ πρόσφατη και ακόμα θα μου φανεί άσχημο να μπει ανατύπωση του Ρόσα για 5 συνεχόμενη φορά! Ούτε ο Κάστυ δεν είχε μπει πάνω από 4 φορές συνεχόμενα στη νέα σειρά. Οπότε θέλω να ευελπιστώ σε κάτι άλλο, διαφορετικό.

Εν τέλει, να πω ότι η Καθημερινή οφείλει να καταλάβει ότι το ΚΟΜΙΞ δεν πρέπει να γίνει ένα περιοδικό ανατυπώσεων. Πιστεύω ότι εάν βλέπαμε τις ανατυπώσεις πιο αραιά σχεδόν κανένας δεν θα είχε πρόβλημα. Αλλά το μεγάλο πρόβλημα της Καθημερινής είναι δεν έχει ποικιλία στους δημιουργούς.  Και εννοώ ότι αρχίζουν και παίρνουν σερί δημιουργούς όπως Κάστυ, Ρόσα, Μοττούρα βάζοντας ιστορίες τους ως κεντρικές για 4 τεύχη πχ και μετά σερί έναν άλλο δημιουργό. Ακόμα και θαυμαστής του δημιουργού να είσαι αυτό πιστεύω ότι κουράζει…

Σύμφωνα με τα παραπάνω… Ποια είναι η άποψη σας;

Όλες τις προηγούμενες παρουσιάσεις μπορείτε να τις βρείτε εδώ.

ΚΟΜΙΞ, ΚΟΜΙΞ Wiki

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.