ΚΟΜΙΞ #16 με μια κύρια ιστορία πάλι σχεδιασμένη από το πενάκι του Μοττούρα, με εκπληκτικό εξώφυλλο με εξαιρετικό χρωματισμό! Το δέκατο έκτο ΚΟΜΙΞ έχει συνολικά, μαζί με τις μονοσέλιδες, 9 ιστορίες. Ας πάμε τις δούμε μια μια.

Η πρώτη ιστορία είναι μια 43σέλιδη ιστορία με τον Σκρουτζ και τον Ρόμπαξ από τον Πάολο Μοττούρα.

Περίληψη:
Ο θείος Σκρουτζ είναι σε απόγνωση! Κανείς δεν αγοράζει πια τις πολύτομες εγκυκλοπαίδειές του, καθώς όλοι βρίσκουν τις πληροφορίες, που χρειάζονται, στο διαδίκτυο. Η μόνη του ελπίδα είναι να βρει την μυθική Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια, η οποία, σύμφωνα με τον θρύλο, περιέχει τα πάντα επί παντός επιστητού! Στο πλευρό του, ο Λούντβιχ Φον Ντρέηκ και, σε έκτακτη εμφάνιση, ένας μεγάλος Ευρωπαίος συγγραφέας!

Η ιστορία αυτή είναι ωραία σχεδιασμένη σε πιο τυπικό στυλ Topolino, από όσο έχουμε συνηθίσει από τον Μοττούρα μέχρι στιγμής. Μου θύμισε κυρίως το εξώφυλλο την ιστορία του Ντον Ρόσα Οι φύλακες της Χαμένης Βιβλιοθήκης. Βέβαια, εδώ δεν έχουμε τους Μικρούς εξερευνητές και το βιβλίο τους, αλλά δυο μεγιστάνες, που είναι έτοιμοι για όλα. Το σενάριο είναι πρωτότυπο, αλλά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Βέβαια, μου άρεσε πολύ το πώς προσαρμόστηκε η τεχνολογία στην πλοκή. Αλλά είδαμε και τον Ουμπέρτο Έκο σε εκδοχή κόμικς, σε μια ωραία συνεργασία με τον Λουντβιχ. Βέβαια, δεν μου άρεσε καθόλου, που δεν μπήκαν τα σχέδια/εικόνες που είχε το Τοπολινο. Περίμενα ένα λίγο πιο καλά οργανωμένο άρθρο μαζί με τις εικόνες. (Μπορείτε να τις δείτε εδώ) Οπότε 7,5/10. 

Η δεύτερη ιστορία είναι “Το εγχειρίδιο του καλού Ντετέκτιβ”, του Βίκαρ.

Περίληψη:
Ο Ντόναλντ γίνεται ντετέκτιβ, προσπαθώντας να βρει χαμένα πρόσωπα!

Το σχέδιο του Βίκαρ εδώ θυμίζει έντονα Μπαρκς, αλλά και η πλοκή είναι αρκετά Μπαρκσική, καθώς ανήκει στην κατηγορία της εύθραυστης δεξιοτεχνίας του Ντόναλντ, όπως πολύ εύστοχα έχει βαπτίσει το επιτελείο του ΚΟΜΙΞ. Μου άρεσε αρκετά και είναι στο γνωστό μοτίβο, που όλοι έχουμε συνηθίσει. Στο τέλος, ο Ντόναλντ κάνει κάποια γκάφα και χάνει τη δουλειά. Πολύ κακώς που δεν έχει άρθρο αυτή η ιστορία…

Ένα 8/10 θα το βάλουμε.

Τρίτη ιστορία είναι οι “Το φίλτρο του  γέλιου”.

Περίληψη:
Η Μάτζικα Ντε Σπελ καταριέται τον θείο Σκρουτζ με την κατάρα του γέλιου.

Ωραία πεντασέλιδη ιστορία, σχεδιασμένη όμορφα από τον Μπας Χέυμανς. Πάντα μου αρέσουν οι ιστορίες με την Μάτζικα, και αυτή η πεντασέλιδη δεν αποτελεί εξαίρεση και, παρόλο που είναι μικρή, είναι αρκετά καλή! Θα ήθελα να ήταν δεκασέλιδη, αλλά καλή είναι και έτσι.

Οπότε θα βάλουμε το 7/10.

Τέταρτη ιστορία είναι “Η εκδίκηση των παιχνιδιών” του Sune Troelstrup.

Περίληψη:
Τα ανιψάκια του Ντόναλντ προσπαθούν να κάνουν το θείο τους να σεβαστεί τα παιχνίδια.

Πολύ ωραία σχεδιασμένη ιστορία από τον Francisco Rodriguez Peinado, αλλά με αδύναμο και κάπως “παιδικό” σενάριο… Δεν μου άρεσε πολύ και δεν την απόλαυσα ως ιστορία. Έχουμε δει τα ανιψάκια να την φέρνουν στον Ντόναλντ με πολύ πιο έξυπνους τρόπους σε διάφορες ιστορίες. Για μένα, η πιο αδύναμη του τεύχους.

Θα βάλω 6,5/10.

Πέμπτη ιστορία είναι “Για ένα βαρέλι δολλάρια” του Καρλ Μπαρκς.

Περίληψη:
Ο  Ντόναλντ  γίνεται “φωστήρας”, προκειμένου να κερδίσει ένα βαρέλι δολάρια σε ένα παιχνίδι γνώσεων.

Η δεκασέλιδη ιστορία είναι σχεδιασμένη από τον Μπαρκς, με υπέροχο σχέδιο και το σενάριο είναι αγνώστου. Το άρθρο για αυτήν την ιστορία το βρήκα υπέροχο και πολύ κατατοπιστικό. Πολύ γέλιο το quiz, με διασκεδαστικά γκαγκ με τον Ντόναλντ να έχει γίνει φωστήρας. Στο τέλος τον λυπήθηκα τον καημένο τον Ντόναλντ, καθώς η ατυχία δεν τον αφήνει να χαρεί αυτό που θέλει. Πολύ ωραία και διασκεδαστική δεκασέλιδη.

Άρα 8,5/10.

Οι μονοσέλιδες δεν είναι και άξιες προσοχής… Μόνο η Ρομαντική Βόλτα μου άρεσε σχεδιαστικά. όποτε δεν θα τις αναλύσουμε.

Το ΚΟΜΙΞ αυτό στη δομή του μοιάζει πολύ με το ΚΟΜΙΞ 14 και αυτό δεν είναι καλό… Θα του βάλουμε ένα 7–7,5/10. Δεν ξέρω εάν αυτό ή το 14 είναι το πιο αδύναμο της σειράς. Μάλλον το ΚΟΜΙΞ 14 είναι χειρότερο, καθώς είναι και πιο κουραστικό. Πάλι πήξαμε στις διαφημίσεις, αλλά και έχουμε και τέσσερις μονοσέλιδες ιστορίες. Αντί για τόσες διαφημίσεις ή μονοσέλιδες, θα μπορούσε να υπάρχει άλλη μια σελίδα για τη στήλη με τα γράμματα ή κάποιο ακόμα συνοδευτικό άρθρο ή ακόμα και οι εικόνες/σχέδια που είπα για την πρώτη ιστορία. Το κακό είναι ότι πάλι πήγαμε πίσω στη δομή. Είναι σαν να λέμε κάναμε ένα βήμα προς και δυο πίσω. Να πω, όμως, ότι παρόλα αυτά, το τεύχος αυτό είναι αρκετά πιο καλό από τα ΚΟΜΙΞ του Τερζόπουλου, που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.

Στο επόμενο ΚΟΜΙΞ θα δούμε κύρια ιστορία 68 σελίδων, Οι επτά Μπογκλιν. το πρώτο μέρος, 23 σελίδων, είναι σχεδιασμένο από τον Φατσίνι και το δεύτερο, 45 σελίδων, από τον Κάστυ. Κυκλοφορεί την Τρίτη 24 Νοεμβρίου. Για τις υπόλοιπες ιστορίες του τεύχους δεν είναι γνωστό κάτι παραπάνω… Να πούμε ότι η λεζάντα ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΠΑΡΚΣ λείπει, οπότε δεν ξέρουμε εάν θα έχουμε Μπαρκς στο επόμενο τεύχος. Θεωρώ πάντως πολύ καλό που έχουμε μεγάλη ιστορία κοντά στις 70 σελίδες, και ας μην είναι αυτή που είχα προβλέψει. Και αυτό διότι όχι μόνο έχω ακούσει καλά σχόλια για την ιστορία, και έχουμε και την επιστροφή του Κάστυ, που λείπει μήνες από το περιοδικό, αλλά και γιατί θα ακολουθήσει το ΚΟΜΙΞ 17 το μοτίβο τευχών όπως το ΚΟΜΙΞ 1 & ΚΟΜΙΞ 11. Και το μοτίβο αυτών των τευχών ήταν φοβερά επιτυχημένο. Αναμένουμε λοιπόν ένα πολύ καλό τεύχος για την επόμενη φορά.

Άδεια Creative CommonsΑυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.